Burleight Heads

petak

Burleight Head je senzační, konzistentní, rychlá vlna, která dokáže tvořit několikametrové barelové pojezdy. Při odlivu se tu valí jeden barel za druhým už při 2ft swellu. Toto místo je takový pradědeček surfování na Gold Coastu, který pamatuje první surfařské pokusy. Pro mě je to asi nejoblíbenější spot na Gold Coastu a nechává ve mě stále vzpomínku na první barel v životě. Při čekání na vlnu na line-upu před sebou máte Burleigh Head kopec, při pohledu na něj se Vám myšlenky a starosti rozplynou kamsi daleko do surfařské nirvány. Burleight Heads je magické místo, kde se vlny lámou o výběžek, na kterém se tyčí pahorek a ačkoliv jste nedaleko od betonové džungle, zde jste od ní na míle vzdálení a čas se zastavil.
Po pravé straně mate výhled na Surfers Paradise. Surfers Paradise je populární místo s perfektně hlídanými plážemi pro plavání, pouličním divadlem a také hlavním centrem nočního života s řadou nočních klubů a barů, které zavírají až v pozdních ranních hodinách. Je to veliký cirkus s řadou atrakcí pro turisty, na pláži Vám namažou záda za 5 dolaru atd., betonová džungle připomínající New York. Jestli je to však opravdový surfařský ráj o tom se dá více než polemizovat. Nespočet výškových budov a mrakodrapů dělá umělou bariéru větru vanoucímu od pobřeží (tzv. offshore), většinou podmínky k surfování nejsou nejvhodnější a proto klouzání se na vlnách není tu tak časté jako popíjení na barech.
Burleight Heads má však jeden háček a tím jsou lidé, je jich tu moc. Takže se prosadit a chytit si nějakou tu vlnu není jednoduché. Všichni jezdí dobře a čekáni na tu Vaši vlnu je někdy nekonečné, pokud nejste dravec a o vlny se s ostáními neperete.
Burleight má dva hlavní take off: první na konci výbežku a druhý cca 100m za prvním naproti nápisu na skále.
Na prvním take off se tvoří kvalitnější a delší vlny, při odlivu je barel vice něž pravděpodobný. Můžete zde vychytat i místo několik metru pod prvním take off, kde můžete barelit 2ft vlnu a dáte ji. Na trénink optimální. (Na tom místě většinou jezdí děti od 6- 12 let co strašně dávaj).
Druhý take off již není tolik přelidněný a ráno za rozbřesku se tu dá odjet několik klidných vln.
Trošičku složitější je přístup na line-up, můžete na něj napádlovat bezpečně z písečné pláže, to však vyžaduje dobrou fyzickou kondici a především perfektně zvládnutý duck dive, pokud vlny nadělují, nebo naskočit z kamenitého výběžku. Jestliže jsou vlny pod 4 ft, není to zas až tak složité, v opačném případě je přístup nelehký a vyžaduje dobré načasování, jakmile se voda přilije, rychle skočit do vody, udělat několik záběrů, dva tři duck dive jste na line-upu. Doporučuji sledovat domácí, odkud skáčou do moře, vybírat si stejné kameny a hlavně nečekat až Vás vlna smete a naskočit přímo na ní.
Underground Adventure zprostředkovává studijní kurzy na pobřeží goldcoastu, jestli máte zájem surfovat a studovat můžete se na nás obrátit.

Your rating: Nic Average: 4 (1 vote)

Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Více informací o možnostech formátování

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.